top of page
Zoeken

Botman Bouw BV 25 jaar


25 jaar geleden begon Jos Botman thuis aan de Simon Koopmanstraat als zelfstandige ondernemer in de schuur achter zijn huis. Als ZZP’er startte hij in de binnenstad van Amsterdam. Al snel kwam er werk in de buurt en de werkzaamheden bestonden uit verbouw, aanbouw, onderhoud en renovatie. Na 3-4 jaren startte hij een eigen bouwkundig tekenbureau, en begon hij steeds meer met eigen ontwerpen van verbouwingen en aanbouw, maar inmiddels verschenen daar ook de eerste woningen en bedrijfshallen van de tekentafel. Het concept van A tot Z was geboren. Alles in 1 hand, het ontwerp, de bouwkundige tekenwerken, en vervolgens de bouw van het project. Met de opdrachtgever werden er plannen gemaakt, tegelijkertijd gecalculeerd, en als het financieel paste werd de bouwvergunning aangevraagd en vervolgens gebouwd. Dat hij niet meer werd gevraagd door architecten voor een aanbesteding nam hij op de koop toe en ging hij alleen verder met eigen projecten.


In 2011 kwam hij voor een enorme uitdaging te staan toen de wethouder Kasper Gutter aan hem vroeg wat te doen met het Raadhuis van Wervershoof wat leeg stond vanwege de gemeentelijke fusie. In 1 week tijd werd dit beklonken en zo lag er direct al een plan voor 5 appartementen en later het contract met de Hema, die zich wilde vestigen in Wervershoof met een mooie winkel. In navolging van het Raadhuis van Wervershoof werd de aankoop beklonken met de wethouder voor het voormalige gemeentehuis te Andijk. Deze werd omgebouwd tot 15 appartementen. De verkoop verliep moeizaam. Er was crisis, opdrachtgevers gingen failliet, en het scheelde niet veel of Botman Bouw zou net als vele andere bouwbedrijven ook het loodje leggen. Een vreselijke tijd, en in overleg met het UWV werd er afstand genomen van meerdere goede personeelsleden.


Terug bij af en zo begon Jos opnieuw met een rugzak om vervolgens beetje bij beetje om de zaak weer op te bouwen. Vlak voor de crisis werd Jos benaderd voor medewerking van de bouw van een grootschalig kassenbedrijf voor de paprikateelt met bijbehorende bedrijfshallen en kantoren te Agriport in 2007. Dit kwam op een uitstekend moment, en vervolgens bleef Botman Bouw BV tekenen en bouwen in Agriport bij nagenoeg alle daar gevestigde glastuinbouwers van de tomaten, paprika en komkommers tot op de dag van vandaag. Uitbreidingen bedrijfshallen, kas interieurs, kantoren, energiegebouwen en de laatste jaren van eigen ontwerp de huisvesting voor de arbeidsmigranten die daar werkzaam zijn. Ook voor ECW Energy te Middenmeer werden alle benodigde werkzaamheden uitgevoerd. De fundaties voor de boortoren van de aardwarmte, de ontwerpen van deze benodigde bedrijfshallen en opslagtanks en de bouw van deze projecten. Ook voor het komende jaar staat er weer een aardwarmte project op de planning.


Volgend jaar staat er ook een zeer ambitieus plan op de agenda in het centrum van Abbekerk. De bouw van 12 appartementen, 4 eengezins en 5 starterswoningen. Tevens zijn er 2 bouwkavels aangekocht voor 2 vrijstaande woningen om te bouwen. Het bestemmingsplan zal eind November onherroepelijk worden zodat de bouw aanvragen kunnen worden ingediend. De verkoop zal dan eind dit jaar starten. Al met al weer een spannende tijd met hopelijk veel enthousiaste kopers voor dit project. Inmiddels werken er weer een 12 personen voor het bedrijf en de vele onderaannemers die werkzaam zijn voor het bedrijf.


Het bestaande voormalige Raadhuis van Wervershoof is nog steeds in eigendom van Jos Botman. Er worden diverse ruimtes verhuurd en ook kan er nog steeds worden getrouwd of gehuldigd zoals destijds met Irene Schouten die daar in het zonnetje werd gezet na haar fantastische optreden tijden de olympische spelen. De trouwzaal wordt tevens gebruikt voor grootschalige diners door Restaurant Oxalis. Voor het grote onderhoud van het Raadhuis zullen behoorlijke kosten moeten worden gemaakt om het gebouw in een goede staat te behouden. Het glas in lood is behoorlijk beschadigd. De voorzetramen van plastic zullen worden weggenomen en zal er ontspiegeld gelaagd helder glas terug worden geplaatst. Dit houdt tevens in dat je vanaf de buitenzijde het mooie glas in lood kan bewonderen, omdat er led verlichting tegen deze ruiten van binnenuit zal worden geplaatst. Tevens zal er herstelwerk uitgevoerd dienen te worden aan de klok, diverse metsel en voegwerken, de afdekstukken op het bordes, herstel aan de gemetselde trap en de zinken goten die vernieuwd dienen te worden. Voor deze werkzaamheden zal de voorzijde in de steigers worden geplaatst. Uitvoering zal worden 2e kwartaal 2023. Voor het feest wordt dan ook gevraagd om te doneren voor deze renovatie, zodat het voormalige Raadhuis behouden blijft in een goede staat voor het dorp.


Foto Raadhuis op 7 mei 2017 200jaar Wervershoof

Comments


bottom of page